Zaoberajú sa novými smermi vo výrobných technológiách

19.06.2004 Celý región

Dopad viacerých vplyvov, predovšetkým ekologických a ekonomických na vznik nových smerov vo výrobných technológiách posudzujú účastníci siedmej medzinárodnej...
Dopad viacerých vplyvov, predovšetkým ekologických a ekonomických na vznik nových smerov vo výrobných technológiách posudzujú účastníci siedmej medzinárodnej vedeckej konferencie v Prešove. V jej dvojdňovom programe, ktorý začal 17. júna malo odznieť dovedna 250 príspevkov od 208 prednášateľov z desiatich krajín. Tým je toto podujatie najvýznamnejšie svojho druhu v krajinách strednej Európy.

Dopad silnejúcich tlakov na zvýšenú ochranu životného prostredia sa podľa Jana Mádla z Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Prahe prejavuje v nových trendoch obrábania rôznych materiálov. Odborníci predstavujú na konferencii výsledky výskumov, dokumentujúcich potrebu tzv. rezných kvapalín, možností náhrady brúsenia, vývoj nových zliatin bez olova, či obrábanie vysokou rýchlosťou alebo tvrdých materiálov.
Mádl ocenil dlhoročnú spoluprácu ČVUT v otázkam obrábania s technickými univerzitami v Košiciach, Žiline či Trenčíne.
Značná časť príspevkov je podľa organizačného garanta konferencie Jozefa Zajaca z Fakulty výrobných technológií v Prešove Technickej univerzity v Košiciach venovaná otázkam presného obrábania. Ich realizácia v rámci svetového trendu si vynútila aj vznik tzv. nanotechnológií. Zajac konštatoval, že časť poznatkov prezentovaných na konferencii bude osožná pre ďalší rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku.
Konferencia sa koná v Prešove každý druhý rok.

(jj)
 

Vyberte región